2025 års inspiratörer.
På Näringslivsdagens scen ger några av Sveriges mest eftertraktade talare dig en rejäl idéboost. Alla med sin egen unika historia och sin version.
Frida Zetterström har arbetat med kommunikation i olika former i över tjugo år och drivs av en ständig nyfikenhet på andra människor. Hennes naturliga plats är på scenen, framför kameran, bakom mikrofonen eller med pennan i högsta hugg.
Hon är utbildad journalist och har bevakat mode, livsstil, underhållning och trender i en mängd olika medier, både i rollen som programledare och som reporter.
Sedan tio år tillbaka medverkar hon regelbundet som modeexpert i Nyhetsmorgon på TV4 och i Sveriges Radio. Under det senaste året har dessutom hennes Instagram ”frilansfrida” blivit en viktig kanal med tiotusentals följare.
Som moderator och konferencier har Frida jobbat med uppdragsgivare inom vitt skilda branscher och hon är en frekvent anlitad föreläsare. Nu kommer hon till Borås och Näringslivsdagen 2025. Äntligen, säger vi.
Antonis föreläsning kretsar runt två frågeställningar; vad skiljer ett bra team från ett fantastiskt? Och vad skiljer en bra ledare eller säljare från en fantastisk? Hans enkla svar är kommunikation.
Just kommunikation är enligt honom den osynliga tråden som kopplar ihop allt: ledarskap, medarbetarskap, kundmöten och, inte minst, förmågan att skapa en kultur där alla bidrar och trivs.
I Antonis värld är kommunikation inte bara prat. Det är kroppsspråk, tonfall, lyssnande och beröm som betyder något på riktigt. Tänk dig att missförstånd byts mot tydlighet, där äkta beröm skapar engagemang och där svåra samtal inte skapar rädsla utan tillit. Det är den typen av arbetsplatser och kundrelationer som är fullt möjliga att skapa.
En av Antonis teorier handlar om att gå från potential till prestation, genom att bygga en miljö där positiv energi och samarbetsglädje blir vardag. Allt med hjälp av tre kommunikativa superkrafter: energi, empati och tydlighet. Hans budskap är att samarbetsglädje alltid syns på sista raden!
Antoni Lacinai är en av Sveriges mest populära föreläsare och internationell kommunikationsexpert med fokus på ledarskap och samarbetsglädje. Han har skrivit och medförfattat 14 böcker inom kommunikation och motivation. Dessutom är han krönikör i olika tidskrifter och intervjuas ofta i poddar, tidningar och TV.
Följ med på resan. Sofia visar vägen som ledande expert inom artificiell intelligens, robotik och interaktiva system som ChatGPT. Hon utforskar teknikutvecklingens påverkan på samhället från historiska, nuvarande och framtida perspektiv. För henne är det viktigt att betona behovet av jämställdhet inom teknik och robotik och hon understryker vikten av att utveckla inkluderande tekniska lösningar.
Hon är postdoktor vid Chalmers tekniska högskola och en framstående expert inom AI och social robotik. Hennes forskning fokuserar på samspelet mellan människa och teknik, särskilt hur dessa innovationer kan förbättra människors livskvalitet. Bland hennes mest uppmärksammade projekt finns robotar för vårdsektorn, inklusive lösningar som stöttar barn med autism och äldre med demenssjukdom.
Med en passion för att göra tekniken tillgänglig för alla kombinerar Sofia teknisk innovation med etik och jämställdhet. Hon betonar vikten av att skapa tekniska lösningar som inte bara är funktionella utan också socialt ansvarstagande. Genom sina föreläsningar inspirerar hon organisationer och företag att tänka långsiktigt och hållbart i sin användning av AI. Samtidigt som hon ger konkreta verktyg för att möta teknologins utmaningar och möjligheter.
Sofias arbete inspirerar och ger konkreta verktyg för att förstå, navigera och nyttja AI och robotikens potential. Allt i en värld där gränsen mellan människa och maskin blir alltmer flytande.
Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Omvärldsutvecklingen är oförutsägbar med snabba skeenden där såväl gamla som nya konflikter blossar upp. Det utmanar oss, som land och som individer. Hur ska vi förhålla oss till det? Vad kan vi göra som enskilda medborgare, som kommuner och som företag?
Det handlar om att hitta vägar framåt med ett ledarskap som förvandlar ord och planer till handling. För företag innebär det att fatta modiga beslut, navigera i osäkerhet och bidra till lösningar som gör skillnad både lokalt och globalt.
Micael har med värme och tydlighet lett Försvarsmakten genom en tid av stark utveckling. Från att ha börjat som fänrik i Kustartilleriet till att bli general i Flygvapnet har han en lång och mångsidig karriär bakom sig, bland annat som stridspilot, flygskolechef och ledare inom ISAF i Afghanistan. Under sin tid som överbefälhavare har han målmedvetet stärkt Sveriges försvarskapacitet och inspirerat sina medarbetare.
Han har unika erfarenheter av Sveriges försvar, ledarskap på alla nivåer och förändringsledning under en minst sagt omdanande tidsperiod. Samtidigt som kravet fanns att ändra samhällets syn på och förtroendet för Försvarsmakten.
Foto: Gustaf Waesterberg
Per förklarar, utan pekpinnar, varför hållbarhet inte är så svårt att åstadkomma för företag och organisationer. Dessutom avslöjar han hur det kan bli väldigt lönsamt.
I knappt två decennier har Per studerat hur små och stora företag använder hållbarhet som ett sätt att öka sin lönsamhet. Som journalist och författare har han skrivit om mer än 500 bolag från hela världen. Det har handlat om hur de hanterat miljöförstöring, taskiga förhållanden i leverantörskedjan, bristande jämställdhet och dålig mångfald på ett sätt som minskat riskerna och ökat vinsterna.
I föreläsningen förklarar han hur det med rätt kunskap och rätt inställning går att tackla utmaningarna och ta samhällsansvar på ett sätt som ökar lönsamheten direkt. Och samtidigt gör kunderna nöjdare. Istället för att moralisera utgår Per från mammon, eftersom det trots allt är pengar som får hjulen att snurra och som kan snabba på förändring.
Per Grankvist är den vetgirige journalisten som blivit känd för sin förmåga att förklara saker på ett begripligt sätt. Han har grundat allmänbildningstjänsten VadViVet.se med faktabaserade förklaringar som används av hundratusentals svenskar varje vecka. Han har även gett ut flera kritikerrosade böcker om olika samhällsfenomen. Sedan 2019 arbetar han på Viable Cities.
Om arrangören:
Näringslivsdagen är ett arrangemang i regi av Borås Stad näringslivsavdelning och Borås Näringsliv. Vi arbetar målmedvetet med att utveckla, stödja och hjälpa stadens näringsliv. Du som företagare är alltid välkommen att ta kontakt med oss när du behöver hjälp.
Vid frågor kontakta:
Projektledare
Annika Hansson
0768-88 70 52
annika.hansson@boras.se
Huvudarrangörer


Diamantsponsorer


Guldsponsorer






Silversponsorer











Bronssponsorer





Samarbetspartners






