Årets inspiratörer.

På Näringslivsdagens scen ger några av Sveriges mest eftertraktade talare dig en rejäl idéboost. Här kan du läsa mer om föreläsarna och vad de kommer att prata om.

Fernanda Drumond

Fernanda Drumond

Head of Operations
Gapminder

The relaxing habit of basing your opinions on facts.
Fernanda Drumond is Head of Operations at Gapminder – a non profit organization promoting sustainable global development. Gapminder was founded by Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund and the late Hans Rosling. In Hans Rosling’s spirit, Fernandas lecture will focus on factfulness: The relaxing habit of basing your opinions on facts.

We humans are born with a craving for fat and sugar. But we are also born with a craving for drama. This dramatic worldview can be stressful. It leads to bad focus and bad decisions. Gapminder has measured knowledge on global trends among the world’s top decision makers in the public and private sector. Their global ignorance is high, just like the ignorance of journalists, activists, teachers and the general public. Fernanda will present the results of Gapminder’s systematic study on global ignorance to illustrate how this skews our view about other countries and she’ll present a few tips on how to overcome this dramatic worldview.

Ami Hemviken

Ami Hemviken

Beteendevetare

Engagemang i förändring.

Ami Hemviken är en av Sveriges främsta föreläsare inom kommunikation, retorik och ledarskap. Hon kontaktas återkommande av media för att uttala sig om retorik, lärande och ledarskap.

Med sin starka scennärvaro och inkluderande sätt att möta sin publik kommer hon på ett enkelt och humoristiskt sätt att tipsa om hur du behåller glöden och glädjen på jobbet i tider av förändring. Hur reagerar vi som individer på förändringar och vad händer på gruppnivå? Följ med på en fartfylld föreläsning om engagemang, kommunikation och vikten av nära relationer när mycket runt omkring oss förändras. Exempel, övningar och handfasta råd ger insikter och konkreta verktyg som du kan ta med dig.

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt

Rådgivare och föreläsare

En värld i rörelse.

Sveriges tidigare stadsminister behöver knappast någon närmare introduktion. Efter 25 framgångsrika år inom politiken har Fredrik Reinfeldt gjort ett tydligt avtryck. Den här föreläsningen fokuserar dock inte på det som varit, den befinner sig i allra högsta grad i nuet och de möjligheter som en värld i rörelse för med sig.

Vilka är de viktigaste förändringarna du ser komma nu?
Världen upplever en stor geopolitisk förskjutning mellan USA och Kina. Digitaliseringen förkortar samtidigt våra affärscykler och förändrar vårt arbetsliv. Vi upplever också stora förändringar av det mänskliga livet, vi lever längre och antalet äldre blir många fler.

Vilka utmaningar och möjligheter kommer det här att föra med sig?
Det mest positiva är att efterfrågan i världen kommer att växa mycket brett och ge draghjälp åt alla typer av företag och branscher. Samtidigt kommer världen att bli osäkrare eftersom aggressiv nationalism och vi- och-dom-tänkande präglar många samhällen.

Hur kan entreprenörer bli bättre på att förhålla sig till förändringar?
De måste bli bättre på att analysera förändringar som nu är på väg och sätta in sina affärsidéer i denna nya verklighet. Det kommer bli allt viktigare som entreprenör att lära sig om export och att då samtidigt förstå de närmsta grannländerna som vi redan handlar mest med, men också den kraftigt framväxande köpkraft vi ser i Asien och andra delar av världen.

Har du några exempel på företag som utnyttjat förändringar på ett särskilt smart sätt?
Varje gång jag läser om supergaseller slår det mig att de bäst förstått att anpassa sig till förändringar.

Sara Wimmercranz & Susanne Najafi

Sara Wimmercranz & Susanne Najafi

Riskkapitalister
BackingMinds

Hur fördomar omsätts till möjligheter.

Sara Wimmercranz är en av grundarna till Footway, Nordens största digitala skohandlare. Susanne Najafi är en serieentreprenör och investerare som nyligen blev utsedd till Årets ledare av Dagens Industri. Tillsammans driver de riskkapitalbolaget BackingMinds, som investerar i techbolag som den traditionella delen av branschen missar.

I sitt föredrag kommer de att förändra vårt sätt att se på investeringar och potential genom nya tankesätt och unika modeller. Kan det exempelvis vara så att outsiderperspektivet ger möjligheter och att andras fördomar kan generera avkastning? Duon som utgör BackingMinds beskriver hur de hittar grymma bolag och varför deras arbete är början på en stor samhällsförändring.

Ida Hult

Ida Hult

Futurolog

Förändrande framtid.

Ida Hult har svaren du inte kan googla dig till. Hon är futurolog, beteendeproffs och en del av specialistsammanslutningen On the other side of the hill. Affärer är hennes expertis och genom dataanalys skapar hon historier som både kommenterar samtiden och förbereder oss för framtiden. Det räcker nämligen inte att vara förberedd på omvärldsförändringarna som kommer. Du måste förstå hur människor konkretiserar dessa trender i sin framtida vardag.

I sin föreläsning tar Ida Hult med oss på en inspirerande resa med det mänskliga beteendet i centrum. Det handlar om vår vardag och våra liv, vår samtid och vår framtid. När du lyssnat färdigt kommer omvärlden vara mindre överraskande och framtidens affärsmöjligheter tydligare.

Ami Hemviken

Ami Hemviken

Moderator

Med sin skärpa och humor är Ami en mycket uppskattad moderator och konferencier. Ami har förmågan att lyfta fram deltagarna och skapa rätt atmosfär som ger givande diskussioner och nya lösningar. Som moderator är hon alltid seriös, men för den sakens skull långt ifrån allvarlig. Humor är en viktig ingrediens för att skapa ett än mer seriöst sammanhang, där budskapen når åhöraren och där fingrandet på telefonen inte blir fokus. Genom Amis erfarenhet, nyfikenhet och energi kan vi se fram emot många givande möten på scenen.

Om arrangören.

Ansvariga för Näringslivsdagen 2018 är Näringslivsenheten, Borås stad. Vi arbetar målmedvetet med att utveckla, stödja och hjälpa stadens näringsliv. Borås ska vara känt som Sveriges bästa region att bedriva företag i. Du som företagare är alltid välkommen att ta kontakt med oss när du behöver hjälp.

Vid frågor kontakta:

Projektledare
Mia Claesson
0768-88 71 23
mia.claesson@boras.se